Op jezelf gaan wonen

Gepubliceerd op 22 augustus 2021 om 15:31

Vanaf dat we jong zijn weten we dat we op ten duur een keer uit huis gaan en op ons zelf gaan wonen. Op dat moment zien we vaak ook alleen maar de voordelen hiervan in. Zelf bepalen wanneer we naar bed gaan, wat we gaan eten, wanneer we onze kamer opruimen etc. Maar wanneer het zover komt, komt er zo veel meer bij kijken dan je van tevoren had kunnen bedenken.

Of je nu een huis gaat kopen, op kamers gaat in de stad waar je studeert of een huisje gaat huren, bepaalde dingen gelden voor iedereen hetzelfde. Zo heeft iedereen meubels nodig, gaat iedereen nadenken over schoonmaakspullen en zal iedereen boodschapjes gaan doen.

Zelf woon ik sinds 2020 samen met mijn vriend en ik heb wat tips voor iedereen die nu besluit om zijn vleugels uit te slaan en op zichzelf gaat wonen. Of ook als je al op jezelf woont, wellicht heb je er iets aan! 😉

De inrichting

Bepaalde meubels zijn niet aan te ontkomen. Een bank, bed en kledingkast bijvoorbeeld. Wat je als eerste kan doen is rondvragen in je kenniskring of iemand toevallig meubels weg doet voor een klein prijsje. Probeer hier niet te kijken naar of de kleuren bij elkaar passen, want met een likje verf is veel opgelost.

Als je verder niet een groot budget hebt (wat veel niet hebben als ze op zichzelf gaan) kan je rondkijken bij een kringloopwinkel of dat je daar nog iets ziet wat je goed kan gebruiken. Als laatste zijn wij goed geslaagd bij de Ikea en met online korting acties.

Opknapbeurt

De kans is erg groot dat de ruimte waar je in gaat wonen nog niet helemaal naar jou zin is. Qua kleur bijvoorbeeld. Een potje verf is best te doen, maar voor een hele muur is het gelijk een ander verhaal. Je zou daarom bijna gek zijn als je verf gaat kopen zonder dat het in de actie is. Bij de Gamma of de Praxis zijn er altijd wel goede aanbiedingen. En bewaar ALTIJD de kassabon, want als je een verkeerde berekening hebt gemaakt en nog een pot verf over hebt, kan je deze terugbrengen. Is de kleur op de muur nog goed, maar zit er ergens een gat of lelijke plek. Ga dan lekker naar de action, koop een fotolijst en hang deze ervoor.

Het financiële plaatje

We kunnen er helaas niet omheen, maar als starter of student hebben we het niet erg breed. Het leven is ontzettend duur en nu moeten we zelf goed gaan kijken hoe alles uit komt. Zorg ervoor dat je jouw vaste inkomen (+/-) op papier zet en de vaste lasten hier vanaf haalt. Zoals zorgverzekering, huur, telefoonrekening, sport abonnement (duh) etc. Zo heb je al een goed overzicht wat er na je vaste lasten overblijft.

Voor boodschappen doen zal je erg creatief moeten zijn. Wat voor mij goed werkt is mijn bonnen bijhouden en zo einde van de maand te kijken hoe is het heb gedaan en hier weer van te leren. Maar wat ik in mijn omgeving ook zie is dat mensen het bedrag wat ze willen uitgeven, contant pinnen en het op die manier bijhouden. Ga op zoek naar goede bonussen en producten met een afprijzing.

Aan de schoonmaak

Voor dit moment had je nooit door hoeveel werk het was om schoon te maken, de was te doen etc. Yes appreciate mama! Maar het gaat gebeuren en er worden zoveel soorten schoonmaakspullen aangeboden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Probeer niet gelijk van alles in huis te halen, want het kost ook nog eens ontiegelijk veel geld.

Welke spulletjes handig zijn om in te slaan vanaf het begin zijn een stofzuiger, een dweil, iets van schoonmaakspul om te ontvetten, een allesreiniger en wat microvezeldoekjes. Als je zelf gaat wassen. Koop dan altijd wasmiddel in een actie. Is het niet bij een supermarkt dan wel bij de Kruidvat. Iedere week is er ergens wel wasmiddel in de aanbieding!

Zelf doe ik een kleurenwasje en de kleurendoekjes daarvoor haal ik gewoon van Albert Heijn merk. Qua prijs prima te doen en werken hetzelfde als de dure variant. Hetzelfde voor vaatwastabletten, ook al zie je hier wel iets van verschil in als je het vergelijkt met de dure variant.

Gaandeweg ga je er een handigheid in krijgen. Kijk de ruimte is goed rond en probeer te zien welke randjes stofgevoelig zijn maar die je niet snel ziet. 

GENIET

Het is een grote stap, en zeker niet altijd zo fijn als dat je vroeger dacht. Want thuiskomen na een lange dag school, stage of werk en je lieve moedertje heeft het eten klaarstaan, is natuurlijk geweldig thuiskomen. Maar dat is even niet anders. Probeer lekker te genieten en zeker niet alles foutloos te doen. Want dat kan niemand, je gaat dingen doen die je beter anders had kunnen doen, maar hè daar leren we van! Geniet van het proces, en de dingen die je wel van tevoren had bedacht. Er is inderdaad niemand meer die gaat zeggen wanneer je naar bed moet, wat je moet eten of wanneer je je kamer op moet ruimen.😉

 

Liefs, Shirley Zoë

Op jezelf gaan wonen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Monoca
2 jaar geleden

Heel goed en duidelijk verwoord, trots op jouw.