We zijn jong, willen lekker drankjes doen met vrienden en niet nadenken hoeveel calorieën erin zitten, maar krijgen ook het beeld dat we allemaal slank moeten zijn met een sixpack. Dit zorgt voor nodige stress en mogelijk een negatief zelfbeeld. Dit is daarom dan ook geen reden om het wel te doen. Maar wil je graag wat gezonde gewoontes toe gaan voegen omdat JIJ dit wilt? Lees dan vooral verder.
Een gezonde levensstijl is belangrijk dat weten we. Maar hoe combineren we dit met ons studentenleventje? Persoonlijk vind ik dat we allemaal voor onszelf moeten kijken waar we ons goed bij voelen. Iedereen heeft striae en cellulitis. Wij vrouwen hebben zo onze rondingen en vetjes, daar is ons lichaam ook op gemaakt. Uiteindelijk is de kans aanwezig dat er wellicht een baby in gaat groeien. Dus mijn punt hier, zo lang jij gelukkig bent en je langdurige gezondheid niet in gevaar is, wat boeit de mening van anderen dan? Maar wil je iets veranderen voor JOUW? Dan is dit het moment.
Een gezonde levensstijl houdt in dat we genoeg slapen, voldoende water drinken, fruit en groente toevoegen aan onze dagelijkse maaltijden, zo min mogelijk toegevoegde suikers en verzadigde vetten eten en dagelijkse beweging.
Laten we even eerlijk zijn, als student is het een uitdaging, i know! We gaan naar school (of thuis school) waar we voornamelijk zitten, als we thuiskomen hebben we huiswerk wat we ook vaak zittend doen, we willen zo veel doen naast school dat slaap niet onze eerste prioriteit is en we hebben niet veel geld voor en weinig kennis over de juiste voedingsproducten.
Hoe doe je het dan? Gaan we wachten tot alles voorbij is en we ouder zijn? Alles steeds uitstellen terwijl je eigenlijk heel graag iets wilt aanpassen in je dagelijks leven. Het kan! Maar je moet het wel willen. Het is mogelijk om gezonde gewoontes toe te gaan voegen in jouw leven, zelfs als student. Hierbij wat tips:
- Schrijf op wat je wilt bereiken. Door het op papier te zetten is het gelijk veel echter.
- Plan je week en doe dan in één keer boodschappen. Door van tevoren te bedenken wat je wilt eten en een lijstje te maken, zal je minder geld kwijt zijn in de supermarkt en thuiskomen met alles wat je nodig hebt.
- Groente en fruit krijgen vaak direct de stempel duur. Over het algemeen is het ook prijzig, maar geloof me, dat is bijna alles in de supermarkten tegenwoordig. Pak het slim aan. Ten eerste zijn er altijd aanbiedingen op groente en fruit. Als je deze aanhoudt, eet je ook niet iedere week hetzelfde. Daarnaast kijk naar de feiten. Je koopt een blikje red bull, een reep chocolade en een zak chips en je bent zo €4,- kwijt. Terwijl je hier ook twee komkommers, een doosje tomaten en een zak appels voor hebt. Leer prioriteiten te stellen in de winkel.
- Meer beweging toevoegen. Dit kan door wandelingen toe te voegen. Zet je wekker 15 minuten eerder en doe een blokje om. Woon je in de stad, redelijk vlak bij school of je werk, pak vaker de fiets. Als je thuis komt, plof dan niet op bed of de bank om een uur naar tiktok filmpjes te kijken. Maar ga naar de gym of doe een korte home workout. Een paar squats, push ups, sit ups, mountainclimbers. Verzin wat leuks.
- Mealprepsss! Een hele fijne, maar persoonlijk vind ik deze ook lastig toe te voegen. Door al je maaltijden, sowieso de doordeweekse maaltijden, op één dag te maken, is de kans groter dat je gezonder eet. Want als school een keer uitloopt en je geen zin meer hebt om te koken, dan staat het al voor grotendeels klaar en is de neiging naar een makkelijk pizzatje kleiner.
- Probeer meer inzichten te creëren en meerdere bronnen te verzamelen. Want er wordt op zoveel verschillende plekken informatie gegeven en dat komt niet altijd overeen. Ga terug naar de meest betrouwbare bron, de wetenschap. En zijn veel wetenschappelijke onderzoeken als het gaat om dit onderwerp. Verdiep je erin en leer!
Laten we wel even duidelijk maken. Leef. Het leven is kort. Dus laat niet calorieën tellen de overhand nemen. Geniet iedere dag, de ene keer in de week is dit met rijst, broccoli en kip en de andere dag met een glas wijn en bitterballen. Dit noem je balans. Creëer jouw balans en geniet!
Het is moeilijk en je gaat niet alles in één keer goed doen. That’s fine! Leermomentje en weer door.
Liefs, Shirley Zoë

Reactie plaatsen
Reacties