Stoppen met de pil en koperspiraal laten zetten; deel 1

Gepubliceerd op 10 december 2021 om 18:09

Steeds vaker hoor en lees ik over vrouwen die een spiraaltje hebben laten zetten. Ook hoor ik nog steeds vaak vrouwen die het willen maar niet durven. Onder de laatste groep hoorde ik een tijdje. Graag wil ik hier mijn persoonlijke ervaring delen met het laten zetten van een spiraal, en daarbij vermelden dat dit puur gebaseerd is op mijn eigen ideeën en gevoelens. Wellicht kan het je helpen met het beslissen of jij een spiraal wilt of juist niet.

 

Waarom een koperspiraal?

Sinds mijn 15e slik ik de pil, en dus slik ik al 7 jaar extra hormonen. Natuurlijk voor een belangrijke reden en ik heb er de eerste 5,5 jaar nooit ‘last’ van gehad. Tot ik op een bepaald moment wat meer ging voelen en aan alles in mij voelde dat het niet helemaal meer klopte. Het is lastig om zo’n gevoel in woorden te brengen, maar heel simpel gezegd voelde ik dat er iets in mijn lichaam gebeurde wat niet zo hoorde. Met een vaste relatie stop je ook niet zomaar met de pil dus moest ik gaan kijken naar andere oplossingen. De afgelopen maanden voelde ik mij voornamelijk een beetje down en ik wilde er alles aan doen wat ik kon om mezelf weer beter te voelen. Zo kwam het onderwerp; stoppen met de pil, ter sprake bij de huisarts en na lang overwegen van de plus en minpunten had ik besloten een spiraal te laten zetten. Alleen vervolgens de vraag, welke spiraal. Ik wilde zo graag geen toegevoegde hormonen meer in mijn lichaam dat die vraag voor mij niet moeilijk was. Een koperspiraal.

 

Voordelen en nadelen koperspiraal

Om je keuze zo goed mogelijk te maken is het belangrijk dat je alle voor- en nadelen weet en deze afweegt naast wat voor jou belangrijk is. De belangrijkste voordelen voor mij: geen extra hormonen en niet iedere dag aan de pil hoeven denken. De koperspiraal kan 5 à 10 jaar blijven zitten. Bij een koperspiraal krijg je een eisprong, iets wat je bij het slikken van de pil niet hebt. Voor anderen is dat misschien geen voordeel, maar voor mij wel. Ik wil zo graag dat mijn lichaam een eigen cyclus gaat ontwikkelen en gaat werken zoals ze moet werken.

Veel genoemde nadelen zijn het niet kunnen regelen van je eigen menstruatie en niet weten wanneer dat het komt. Persoonlijk vind ik het niet erg dat ik het niet zelf kan regelen, omdat ik de pil bijna nooit doorslikte. Het niet weten wanneer het komt is wel wat vervelender, maar dat heb ik afgewogen naast de voordelen en dan kan ik er wel mee leven.

 

Het zetten van de koperspiraal en de eerste week

Het was rond 09:00 uur op vrijdag 3 december 2021. De gynaecoloog riep mij om en in mocht naar binnen. Het was een hele vriendelijke man die als eerste de belangrijkste dingen uit ging leggen en wat meer informatie vroeg over mij. Vooraf had ik zelf ook wat vraagjes bedacht en deze kon ik allemaal stellen.

Toen was het zover. Van tevoren had ik geen idee wat me te wachten stond waardoor ik best nerveus was. We gaan er ook niet om liegen dat het een beetje onwennig en ongemakkelijk aanvoelt om zo op een stoel te gaan liggen. Maar het is hun werk en ze zien dagelijks tientallen poenanies. Ik had zelf op meerdere websites gelezen over dat je van tevoren pijnstilling in kan nemen. Dit had ik dus niet gedaan, maar als ik er nu op terugkijk had ik dit denk ik wel prettig gevonden.

Als eerste wordt de eendenbek ingebracht. Wat mij echt mega meeviel. Ik had helemaal zo’n beeld voor me van zo’n groot metalen ding. Dat was dus niet zo en alles wat je daardoor voelt is een beetje druk. Wat ik heel fijn vond, is dat mijn arts een heel gesprek begon over mijn studie en werk. Zo was ik een beetje afgeleid en ratelde ik maar door over de minor die ik volg en de toerismebranche. Het opmeten van de baarmoeder was een vreemd gevoel, maar vond ik niet pijnlijk. Het inzetten van het spiraaltje was wel eventjes andere koek. En het is ook logisch dat het geen prettig gevoel is. Gelukkig was mijn moeder mee en kon ik in haar hand knijpen, haha. Als laatste gaat de arts een inwendige echo maken om te kijken of dat de spiraal goed zit. Super interessant om dat te zien!

Klaar is kees, broek aan en weer op de stoel gaan zitten. Doordat ik zo nerveus was van tevoren, ik hoog gevoelig ben en daardoor een lage pijngrens heb, niet goed tegen veranderingen kan en gevoelige darmen heb, werd ik eventjes niet zo lekker. Tot dat ik me iets beter voelde mocht ik blijven in een bed en dat had ik ook echt nodig. Het duurde ongeveer een half uur waarin ik zweette als een otter, misselijk was en vooral mijn darmpjes reageerde. De zusters waren echt ontzettend vriendelijk. Op ten duur voelde ik mij iets beter en wilde ik graag naar huis.

Eenmaal thuis ben ik lekker op de bank onder en pleetje gekropen met een kruik, een pot thee en  de Disney film Frozen. Tot half de middag heb ik bijna non-stop naweeën gehad. Dit is heel normaal na het zetten van een spiraal. Er zit iets in je lichaam wat voor je lichaam niet helemaal klopt en dit voel je ook. De naweeën voelen niet erg prettig aan, maar duren gelukkig niet voor altijd. Vanaf de middag werden de naweeën wat minder en kwamen ongeveer om de 20/30 minuten. Dit duurde tot de volgende dag. Waar ik toen alleen nog ergere krampjes kreeg als ik te veel achter elkaar deed.

Zondagochtend 5 december begon het met bloeden. Veel en helder rood bloed, dit duurde tot en met dinsdagavond de 7e en woensdag was het over. Tijdens het bloeden had ik ook last van menstruatiepijn; buikpijn, rugpijn en zware benen. Eigenlijk is dat sinds woensdagochtend ook voorbij.

Ik ben nu een week verder en kan nog niet heel veel zeggen over het stoppen met de pil en wat ik daarvan merk. Daarom is dit ook deel 1 over dit onderwerp.😊

 

Mijn tips voor jou:

  • Overweeg de voor- en nadelen van het nemen van een spiraal.
  • Bekijk de specificaties van zowel een hormoonspiraal als een koperspiraal.
  • Spreek erover met je huisarts, vriendinnen en/of je moeder.
  • Bereid vragen voor die je wilt weten.
  • Plan niks in de dag van het zetten en de dag daarna.
  • De afspraak op vrijdag inplannen. Zo heb je het weekend om uit te rusten en hoeft je studie er niet onder te lijden.
  • Neem van tevoren pijnstilling in.
  • Zorg voor een kruik in huis. Dit heeft er echt voor gezorgd dat ik comfortabeler was.
  • Lees meerdere ervaringen en praat erover met meerdere mensen. Het is voor iedereen anders en ieder lichaam reageert anders.
  • Laat iemand anders met je rijden naar de huisarts of het ziekenhuis.

 

Voor zover deel 1 van mijn verhaal over het stoppen met de pil en een koperspiraaltje laten zetten. Ik ga mijn veranderingen bijhouden zodat ik in de volgende delen jullie daarover kan informeren.

Als je vragen hebt, mag je deze altijd stellen door op deze blog te reageren, contact met mij op te nemen via het contactformulier of Social media.

 

Liefs, Shirley Zoë


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.