Stoppen met de pil en koperspiraal laten zetten; deel 2

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 14:57

Het is nu zo’n 7 weken geleden dat ik ben gestopt met de pil en een spiraal heb laten zetten en daarom even tijd voor een update. Het is allemaal nog steeds even wennen, maar ik merk al wat veranderingen in mijn lichaam.

De schrikmomentjes ‘ik ben mijn pil vergeten’ worden gelukkig steeds minder. De eerste 3 weekjes dacht ik steeds aan het innemen van de pil. Bizar eigenlijk hoe diep dat in je hoofd zit gestopt. Laatst was ik samen met mijn vriendinnetje die (ook) altijd om 22:00 uur in de avond haar pilwekker heeft, en toen die van haar af ging, pakte ik direct mijn telefoon om mijn wekker uit te zetten (die niet af ging natuurlijk).

Tot ongeveer 3 weken na het zetten van mijn koperspiraal heb ik af en toe nog naweeën gehad. Ten minste het gevoel van naweeën. Ik weet niet of dat ik het namelijk dan nog zo kan noemen. Vaak met wat pijnstilling en mijn kruikje werd het minder. Het is heel normaal dat je lichaam moet wennen, dus maakte me er geen zorgen over. 

In totaal heb ik nu 3 menstruaties gehad. Allemaal hetzelfde, en heel anders dan ik gewend ben van toen ik de pil slikte. Het is meer, duurt wat langer en de klachten eromheen zijn ook anders. Tijdens het sporten of als ik wat langer van huis ben en niet naar het toilet kan, dan gebruik ik mijn menstruatie cup. Ik weet dat hier verhalen over zijn als je hem gebruikt in combinatie met een spiraal, maar ik heb dit besproken met mijn gynaecoloog en die zei dat het geen kwaad kan. Zorg ervoor dat je eerst het vacuüm doorbreekt en dan pas de cup eruit haalt.

Een belangrijke reden waarom ik ook graag wilde stoppen met de pil en een koperspiraal wilde laten zetten, is omdat je dan een eisprong hebt. Iets wat ik nog nooit heb gevoeld en voor een lange tijd niet heb gehad. Sommige vrouwen voelen het moment van de eisprong en ik hoopte dat ik dit ook zou voelen, en nu kan ik zeggen dat ik dat het zo is. Het was eerst niet heel duidelijk dat wat ik voelde daardoor kwam, maar ik had een heel random helder moment en toen kwam ik erachter dat ik de symptomen had van een eisprong. Yes voor mij dus heel bijzonder momentje.

Vorige week had ik mijn zes weken controle. Na het zetten van een spiraal is het belangrijk dat je de eerste zes weken even wat voorzichtiger bent. Vervolgens bij de controle gaan ze kijken of dat de spiraal nog op de juiste plek zit. Gelukkig zit bij mij alles goed en nu kan de koperspiraal 10 jaar blijven zitten. De controle op zich was erg kort. Ik ging naar binnen, gelukkig weer samen met mijn mama, en toen stelde de gynaecoloog wat vragen over hoe de eerste weken waren en over mijn menstruaties. Om te kijken of dat de spiraal nog goed zit, wordt er weer een inwendige echo gemaakt. Als alles goed is dan kan je eigenlijk gelijk weer gaan. Waar ik van tevoren bang voor was, was dat ze hem er gelijk weer uit zouden halen als die verkeerd zat. Mijn gynaecoloog zei dat ze dat niet doen. Wanneer je spiraal niet meer goed zit na zes weken gaat je arts samen met jou kijken wat ze gaan doen.

Dan wil ik graag nog wat delen over geen toegevoegde hormonen meer in mijn lichaam. In deel 1 kon ik hier nog niet veel over zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat ik na ongeveer een half jaar een nog beter beeld zal hebben wat exact de verschillen zijn, maar er is één ding die me erg opvalt. Dat is namelijk dat ik geen random huilbui meer gehad. Eigenlijk kan ik me van afgelopen jaren alleen maar herinneren dat ik met regelmaat heel random huilbuien had en mezelf heel slecht voelde. Die moodswings heb ik dus niet meer en dat voelt echt goed. 

Ik zal jullie op de hoogte houden van meerdere veranderingen. 😊

 

Liefs, Shirley Zoë


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Monica
een jaar geleden

Wederom mooi geschreven lieffie