Negatieve gedachten omzetten

Gepubliceerd op 15 augustus 2021 om 21:40

Gedachtes zijn er altijd. Alleen waarom zijn deze vaak negatief? We leven in een maatschappij waar zoveel mensen zo snel oordelen, en dat is dan vaak alleen nog maar op je uiterlijk. Ik geloof erin als je je focust op de positieve dingen in het leven, dat deze zullen groeien en je leven er positiever uit zal zien. Maar hoe doe je dit?

Het is allemaal erg makkelijk gezegd. Je negatieve gedachtes omzetten naar positieve gedachtes, maar het voelt goed als het is gelukt. Gedachtes zijn er (bijna) altijd, bij mij tenminste wel. Wat ik de afgelopen jaren hebt geleerd, is dat je niet met elke gedachte iets hoeft te doen. Het is namelijk erg vermoeiend om iedere gedachte die door je hoofd zweeft aandacht te geven.

Gedachten als wolken

Zelf heb ik geleerd om ze te zien als wolken die voorbij komen en je de keuze hebt om er aandacht aan te besteden of niet. Probeer het eens. Ga lekker ergens liggen of zitten, waar jij je comfortabel voelt. Sluit dan je ogen en observeer je gedachten. Het is belangrijk dat je niet gaat vechten tegen je gedachten, want dan leg je er juist een verkeerde nadruk op. Probeer te accepteren dat ze er zijn, en kijk ernaar zoals je naar de wolken kijkt.

Wanneer er een gedachte voorbij komt, heb jij de keuze om deze te laten gaan of om er aandacht aan te geven. Wil je hem laten gaan? Verleg je focus op de ademhaling en adem een paar keer diep in en uit en ga dan weer terug naar het observeren van andere gedachten die voorbij komen. Begin met 5 of 10 minuten, en bouw het op. Persoonlijk vind ik het een moeilijke oefening, maar het lucht wel op als ik er even te tijd voor heb genomen.

Schrijf je hoofd leeg

Soms zit je hoofd zo vol, dat het niet werkt. Ik pak dan altijd pen en papier en ga alles opschrijven wat er in mijn hoofd langs komt. Zonder hoofdletters, punten en komma’s. In één stuk door schrijven tot dat je leeg bent en weer rust ervaart in je hoofd.

Nadat je je gedachten hebt geobserveerd of hebt opgeschreven, ben je er vast achter gekomen dat een groot deel hiervan negatief is. Nu kunnen die omgezet worden naar positieve gedachten.

Negatief naar positief

Bijvoorbeeld, ik dacht vaak aan dat ik niet goed genoeg was en dat anderen dit ook van mij vonden. Wat ik vervolgens heb gedaan, is deze gedachte omgezet naar ‘je bent goed genoeg en als je dat zelf vind, maakt het niet uit wat anderen vinden’. Ik heb dus steeds meer lak gekregen aan wat anderen van mij vinden en kan daardoor positiever over mezelf denken.

Elke keer als die negatieve gedachte langs komt, probeer je juist te denken aan het tegenovergestelde. En als denken alleen niet genoeg is, dan loop je naar de spiegel en zeg je het hardop tegen jezelf. Eerste keer is het even gek om tegen jezelf te praten in de spiegel, maar dat went en het werkt heel goed!

Dit is een lang proces, en het zal niet elke keer goed gaan. Maar het is mij ook gelukt, dus dat bekend dat jij het ook kan!

 

Liefs, Shirley Zoë


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.