Plannen, plannen, plannen

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 10:13

Het schooljaar is volgens mij voor iedereen weer begonnen. Een manier waarmee ik goed mijn jaren doorkom is een goede planning, en mezelf hieraan houden natuurlijk. Zelf plan ik eigenlijk al heel veel jaren mijn weken. Dit creëert een overzicht over wat ik allemaal moet en wil doen. Door het op papier te zetten, hoef ik het niet te onthouden en is mijn hoofd een stuk leger. In mijn omgeving zie ik dat dit voor vele nog best lastig is. Daarom wil ik wat tips geven die ervoor zorgen dat jij dit jaar plannend doorkomt.

Als eerste de planning maken. Zelf vind ik het prettigs om te werken met een agenda/planner. Zo heb je een makkelijk overzicht over de weken. Maar je kan ook je notities in je telefoon gebruiken (wel grotere afleiding door berichtjes die binnen komen), een Excel bestand op je computer, een leeg blaadje of een schrift. Bedenk voor jezelf op welke manier het voor jou makkelijker is om mee te werken. Dat is nodig om je ook aan je eigen planning te houden.

First things first, het maken van de planning. Deze puntjes werken goed voor mij:

  • Begin met de verplichtingen, zoals school en werk, op te schrijven.
  • Stel voor de andere zaken prioriteiten. Denk hierbij aan deadlines van school. Deze dingen zullen als eerste af moeten, maar kan je wel zelf te tijd voor indelen.
  • Als laatste vul je het aan met sporten, afspreken met vrienden, me time etc!
  • Plan je dagen niet te vol. Je kan beter wat tijd over hebben dan dat je niet alles af krijgt. Dan loop je namelijk het risico dat je het naar de dag daarna moet verplaatsen, maar die is ook vol gepland en dan loopt alles in de soep.
  • Vind slimme momentjes om kleine dingen te doen. Bijvoorbeeld als je een tijdje in de trein zit van en naar school. Vaak wordt dit gezien als loze tijd, maar dit zijn juist de gamechangers.
  • De grotere opdrachten splitsen. Wanneer je een grote opdrachten verdeeld over meerdere dagen creëer je meer rust voor jezelf en is de kans groter dat je je deadline haalt.
  • Houd rekening met eten/drinken en pauzes. Niemand kan uren achter elkaar doorgaan. Je bent mens en hebt zo je breaks nodig om daarna weer te knallen. Hierbij wil ik graag toevoegen dat je een blokje om lopen ook kan gebruiken als pauze. Zo heb je gelijk wat beweging en buitenlucht doet zoveel goed!

Vervolgens komt ook nog het stukje om jezelf aan de planning te houden. Persoonlijk denk ik dat dit het moeilijkste stukje is van het hele plannen. Om jezelf aan je eigen planning te houden is het echt belangrijk dat je een manier vindt die voor jou werkt. Iedereen heeft andere voorkeuren. Probeer, leer, accepteer en ga weer door. Beloningen kunnen helpen om jezelf te motiveren om je daadwerkelijk aan de planning te houden in plaats van door Social Media te scrollen. Zet kleine mijlpalen op papier en de daarbij horende beloning.

Vaak hoor ik dat plannen tijdrovend is en dat mensen het daarom niet doen. Ik ga er niet omheen draaien. Je zal er inderdaad even voor moeten gaan zitten. De eerste keer zal waarschijnlijk het langste duren, omdat je dan gaat nadenken over alles wat je doet in het leven. De tweede keer kan je een groot deel afkijken bij de week daarvoor. Gebruik tijd niet als een smoes, want op de lange termijn zal plannen je juist extra tijd geven. Niet te vergeten de rust en het overzicht wat het ook met zich meebrengt.

 

Wie heeft er nog meer goede tips voor het maken van een planning.

 

Liefs, Shirley Zoë


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.