Tomatensoep, kippensoep & champignonsoep

Gepubliceerd op 15 augustus 2021 om 21:40

De zondag vind ik echt een heerlijke dag. Wakker worden zonder wekker. Een heerlijke dag in het voorruitzicht zonder verplichtingen en kijken wat de dag brengt. Dit is dan ook echt mijn motto om de zondag zo te houden. Een vast ritueel die mijn vriend en ik hebben is om iedere zondag lekker soep te eten met een borrelplankje erbij. Ik maak zelf verse tomatensoep, champignonsoep of kippensoep.

Bij de soep zet ik een borrelplankje op tafel met brood, smeersels en snackjes uit de airfryer. Dit apparaat is oprecht een topuitvinding. Verder wil ik hier niet teveel op doorgaan, maar bijna alles kan ik de airfryer! En geen verwarmingstijd. Ik kan oprecht niet meer zonder. Maar verder over de soeprecepten. 

Recept tomatensoep

Hoe maak ik de tomatensoep, kippensoep en champignonsoep?

Tomatensoep

Ingrediënten:

  • 1 kilo verse tomaten
  • Een blik gepelde tomaten
  • 1 liter water
  • Ongeveer een handje vermicelli
  • (runder)soepballen
  • Zakje soepgroente

Keukengerei:

  • Grote soeppan
  • Staafmixer

👩‍🍳 De verse tomaten aan de kook brengen met een liter water en dan een kwartier laten koken. De tomaten zijn dan klaar om gepureerd te worden. Na het pureren van de verse tomaten, doe je het blik gepelde tomaten erbij en pureer je dit samen totdat er geen stukken meer in zitten.

Vervolgens de soep weer aan de kook brengen en dan het vuur zachtjes zetten. Nu kunnen de soepgroenten, vermicelli en soepballetjes erbij en dan laat ik het nog een half uurtje staan. Ready to eat!

Tipje: Voorgedraaide soepballen zijn vaak duurder dan los gehakt wat je zelf nog tot balletjes kan rollen. Vaak haal ik los gehakt en rol ik deze wanneer de verse tomaten de pan in gaan en het kwartiertje koken. Dit is vaak precies genoeg tijd!

 

Kippensoep

Ingrediënten:

  • 2 kippenpoten
  • 2 liter water
  • 2 wortelen
  • 2 preien
  • 3 uien (wit of rood)
  • Een paar laurierblaadjes
  • Kruiden, zoals tijm, peterselie, bieslook
  • Een theelepel kipkruiden
  • Een eetlepel citroensap
  • Vermicelli
  • Soepgroente
  • 2 kippenbouillonblokjes

Keukengerei:

  • Grote soeppan
  • Snijplank
  • Scherp mesje
  • Vergiet
  • Grote schaal (waar de vergiet in/op kan)

👩‍🍳 Snijd de wortelen en preien in stukken, snipper twee uien en doe dit samen met de 2 kippenpoten, 2 liter water, de laurierblaadjes, de kruiden en citroensap in een grote soeppan en breng dit aan de kook.

Als het kookt kunnen de bouillonblokjes erbij en zet je de pan op een kleine pit op laag vuur. Zo staat het ongeveer 3 à 4 uurtjes op. Zorg ervoor dat je regelmatig met een spatel/lepel door de soep roert. Het is mogelijk dat er wat schuim op komt, dit is niet erg en kan je er gewoon afhalen.

Wanneer de uurtjes verstreken zijn, haal je de kippenpoten eruit en legt deze apart op een schaal/bord. De rest van de bouillon kan nog even op blijven staan. Snipper in de tussentijd het laatste uitje. Als de kip een beetje is afgekoeld, dat is na zo’n 15 minuutjes, zet dan het vuur uit en gooi de bouillon (zonder kip) door het vergiet in de andere schaal. De wortelen, preien en uien blijven achter in het vergiet en dit kan weg. De bouillon kan terug in de pan en zet het vuur weer aan.  

Zorg ervoor dat het vlees van de kip gescheiden wordt van de botten, pezen en het vel. Het vlees maak je klein dor het te plukken en dit gaat vervolgens weer de pan in bij de bouillon. Daarna kan de soepgroente, het uitje en de vermicelli erbij en breng het dan weer aan de kook. Als de soep kookt het vuur zachtjes zetten en nog zo’n 15 minuten laten staan tot de vermicelli lekker zacht is.

Tipje: Deze soep is heerlijk op de koude en regenachtige dagen. Wat er overblijft is de volgende dag een perfecte lunch.

 

Champignonsoep

Ingrediënten:

  • 650 gram witte champignons
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 uien (wit of rood)
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram hamblokjes
  • 125 ml verse slagroom
  • 1 liter water
  • 60 gram bloem (tarwe/spelt)
  • 65 gram ongezouten roomboter

Keukengerei:

  • Grote soeppan
  • Staafmixer
  • Snijplank
  • Scherp mesje
  • Knoflookpers

👩‍🍳 Begin met het snipperen van de uien, het snijden van de witte champignons in plakjes en haal de tenen knoflook uit het vel. Zet de pan op middelhoog vuur en doe hier de boter in het laat dit eerst een beetje smelten. Vervolgens kunnen de uien in de pan, wanneer ze een beetje bruinig worden, dit is na zo’n vijf minuten, gaat de knoflook erbij en roer samen één minuut door de pan. Nu voeg je de plakjes witte champignon toe. Laat dit zo’n zeven minuten staan en roer regelmatig doorheen. Voeg de bloem toe en bak dit nog drie minuten mee. Vervolgens verkruimel je de bouillonblokjes erover en giet je het water erbij. Breng dit aan de kook.

In de tussentijd snijd je kastanjechampignons in plakjes en bakt deze in een koekenpan totdat ze bruin zijn.

Na 10 minuten zachtjes koken gaat de slagroom ook in de soeppan en begin je rustig met pureren. Belangrijk is dat de soep geen stukjes meer bevat. Wanneer de soep helemaal glad is, voeg je de kastanjechampignons en de hamblokjes toe en laat dit nog 15 minuten staan.

Tipje: Je kan de soep heel makkelijk vegetarisch maken door de hamblokjes weg te laten of te vervangen door vegetarische hamblokjes.

 

Er zijn nog veel meer soorten soepen om te maken, maar dit zijn onze favorieten op het moment! Ik ben erg benieuwd naar jullie favoriete soep. 😊

 

Liefs, Shirley Zoë


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.