De dag beginnen met een heerlijk ontbijtje. Voor mij is ontbijten echt top en ik vind het ook erg leuk om een beetje te experimenteren met verschillende ontbijtrecepten. Door mijn PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) heb ik ook geleerd om creatief te zijn met het ontbijt.

Ontbijt skippen?
Er zijn heel wat mensen die het ontbijt skippen. Is het overslaan van het ontbijt nu echt zo slecht? Onderzoekers zijn hier nog niet helemaal uit en zo zijn er voor en tegens voor ontbijtskippers. Persoonlijk denk ik dat je moet doen wat goed voelt voor jou lichaam. Als jij liever wat later eet en je kan je dag prima doorkomen met genoeg energie, prima! Zorg er wel voor dat je dan een gezonde maaltijd meeneemt die ervoor zorgt dat je niet gaat snaaien naar ongezonde snacks. Maar als je het ontbijt overslaat en je eigenlijk de hele dag futloos voelt en eetbuien hebt, zal ik je adviseren om eens te gaan ontbijten. Dit kan echt een groot verschil maken.
Mijn lievelingsrecepten voor het ontbijt.
👩🍳 Kwark met granola. Dit is mijn go to ontbijtje voor als ik er vroeg uit moet en niet veel tijd neem om in de keuken te staan. 250 gram kwark en ongeveer 35 gram granola. Het recept voor mijn zelfgemaakte granola: Bedek de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden. Prak twee bananen op een bord en doe dit in een (grote) schaal. Voeg 200 gram havermout, een eetlepel kokosolie en noten, zaden en pitten naar keuze toe. Mix door elkaar en verspreid over de bakplaat. Eigenlijk kan je de granola zo persoonlijk maken als je wilt. Denk aan het toevoegen van gedroogd fruit, dadels of rozijnen.
👩🍳 Kwark met appel crumble. Oh dit is zo lekker! De geur alleen al doet me denken aan appeltaart. Doe 40 gram havermout en 10 gram lijnzaad in een ovenschaal en roer hier 2 eetlepels ahornsiroop (of kokosolie) doorheen. Zet het schaaltje in de airfryer of oven voor zo'n 5 minuten op 180 graden. In deze tussentijd schil je de appel en snijd je deze in kleine blokjes, net zoals bij een appeltaart. Na de 5 minuten mag de appel erbij voor nog eens 5 minuten. Piept de airfryer of oven, dan is het klaar en doe je er nog wat kaneel overheen. Zelf eet ik het met 250 gram kwark. Als variatie tip kan je er ook nog wat blauwe bessen bij in doen wanneer de appel ook het ovenschaaltje in gaat. Maar deze kunnen sneller klaar zijn dan 5 minuten, let hier wel op!
👩🍳 Wentelteefjes. Op het moment echt één van mijn favorieten. Ik maak het zelf met 4 kleinere sneetjes brood. Doe 2 eieren, een grote scheut (amandel)melk (150 ml ongeveer) en een theelepel kaneel in een grote schaal. Klopt dit los en leg er boterhammen in, even per schaal verschillend hoe veel boterhammen er tegelijkertijd in passen. Belangrijk is dat het brood niet mega vers is en het moet wel even intrekken. Zet een koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter smelten. Hoe langer je de boterhammen hebt laten trekken, hoe langer ze ook moeten bakken! Als topping vind ik aardbeien, blauwe bessen en/of een appel echt heerlijk. Wanneer ik mijn wentelteefjes heb versierd doe ik er soms nog een beetje kaneel of ahornsiroop overheen om het helemaal af te maken.
👩🍳 Bananenpannenkoekjes. Dit heb ik maanden meerdere keren per week ontbeten, en nog steeds een een heerlijk ontbijt! Prak een banaan en doe deze in een kom met 1 ei en 30 gram meel en mix dit door elkaar. Zet een (pannenkoeken)pan op het vuur en smelt een klein klontje boter. Het ligt eraan hoe groot je pan is, maar je maakt ongeveer 3 kleine pannenkoekjes uit dit beslag. Maak ze af met je favoriete toppings zoals aardbeien of blauwe bessen en enjoy! Heel gemakkelijk glutenvrij te maken door speltmeel/glutenvrij meel te gebruiken. Eventueel is het ook mogelijk om ongeveer 30 gram havermout toe te voegen om een langer verzadigd gevoel te creëren.
Welke ga je als eerste proberen?
Liefs, Shirley Zoë
Reactie plaatsen
Reacties