Gemotiveerd blijven in de donkere wintermaanden

Gepubliceerd op 23 november 2021 om 17:21

Buiten wordt het steeds kouder, natter en donkerder. Officieel begint de winter pas over een maand, 21 december, maar toch voelt het al aan als winter. De donkere dagen vallen mij altijd best zwaar. Op schooldagen ga je met donker weg en kom je met donker thuis. Heel aantrekkelijk om vervolgens op de bank te ploffen, onder een dekentje te kruipen en daar de hele avond niet vanonder te komen. Alleen voor een zak chocolade kruidnoten natuurlijk. Maar om de doelen te bereiken die we willen bereiken, is dat niet iets wat we iedere avond kunnen doen.

Als eerste is het ontzettend belangrijk om je doelen duidelijk voor je te hebben. De beste manier om dit te realiseren, is het ergens opschrijven of in je notities van je telefoon zetten. Als iets zwart op wit staat voelt het al veel echter aan. Vervolgens bedenk je wat je dagelijks/wekelijks zal moeten doen om dit te bereiken. En dan, een weekplanning. Plan je verplichtingen in, daarna wat je gaat doen om dichter bij je goals te komen en heel belangrijk, plan ook dat avondje chil onder een plaid op de bank in. Als je weet dat die eraan komt, kan je er naar uit kijken.

Wanneer we het over sporten hebben, ga ik zelf het liefste in de ochtend. In de wintermaanden maakt dat het een stuk makkelijker voor mij. Ik sta dan liever wat eerder op om voor school/werk te sporten dan dat ik na een drukke dag nog ga. Dan heb ik vaak meer behoefte aan wat rust aan mijn hoofd, en ik voel me daar goed bij want ik ben die ochtend dan al naar de gym geweest. Denk eraan: actie --> resultaat --> motivatie. Je zal niet elke dag gemotiveerd zijn om naar de gym te gaan (of om te werken aan jezelf), maar door daar doorheen te bijten en steeds in ‘actie’ te komen, zal je resultaat gaan zien en dat motiveert.

In mijn blog ‘feestdagen om de hoek, hoe blijf je gezond eten’ schrijf ik over de verleidingen die deze maanden op ons pad komen. Sinterklaas, kerst & oud en nieuw. Zoveel lekkere dingen die je niet wilt missen, en in die blog zal je niet lezen wat je hoopt te lezen, of toch wel? Maar even terug naar de donkere wintermaanden. Die kunnen namelijk over het algemeen nadelig zijn voor je zin in gezonde maaltijden en kokkerellen in de keuken. Mijn allergrootste tip hier, waar ik zelf oprecht zoveel aan heb, is mealprepping. Op één of twee dagen in de week de meeste dingen al klaarmaken. Zelf doe ik dit op zondag of maandagochtend en dan zorg ik ervoor dat het meeste werk is gedaan. Het koken van rijst, pasta en groente en alvast groente snijden. Vaak sta ik dan zo’n anderhalf uur in de keuken en heb ik voor ongeveer 4/5 dagen gekookt. Voor mij de belangrijkste reden, zo zorg ik ervoor dat ik die 4/5 dagen gezond eet. Want als het al gemaakt is, eet je het op, anders is het zonde natuurlijk!

Genoeg vitamientjes blijven eten en eventueel bijslikken is ook erg belangrijk. In de winter slik ik vitamine D extra omdat ik minder tijd in het zonnetje spendeer. Vraag gerust een expert om tips welke vitamines jij extra kan nemen.

We voelen ons allemaal in de wintermaanden minder energierijk en hebben allemaal wel eens een dag waarop we het liefste in bed blijven. Het is oke om je zo te voelen, en het is goed om dat gevoel te accepteren. Het is er nu eenmaal. Accepteer, beslis wat je ermee wilt doen en sta dan 100% achter je eigen beslissing. Het is oke om na een aantal volle dagen een dag je zo te voelen en inderdaad even niks te doen. Alleen blijf er niet in hangen. Dit kan je voorkomen door meerdere dingen in te plannen waar je blij/gelukkig van wordt.

Wees lief voor jezelf en werk hard aan je doelen. Voor je het weet is het weer april, aan jou de keus of je dan 5 maanden verder bent in je progressie of nog steeds op dezelfde plek staat.

 

Liefs, Shirley Zoë


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.